jounipeltoniemi

Tappara ja Turun Yliopisto

 

Hallituksen mielestä säästämme parhaiten suurissa yksiköissä. Pieniä yksiköitä pyritään alalla kuin allalla liittämään suuremmiksi, kustannuksista välittämättä, oli kyse terveydenhoidosta, kunnista tai tutkimuksesta.

 

Kun liitettävät yksiköt ovat sopivan samankaltaisia, niissä on jotakin päällekkäistä tai toisia vahvistavia toimintoja, taikka toimintoja häiritseviä rajapintoja, niin yhdistyminen saattaa tuoda merkittäviäkin hyötyjä, tai ainakin pienin tappioin. Esimerkiksi poliisin taikka luonnovarakeskuksen yhdistymiset vaikuttavat ainakin kauempaa varsin luontevilta. Soteen en osaa kantaa ottaa, ja kunnissakin on vielä miettimistä.

 

Sen sijaa kiistatta haitallista on liittää yhteen erityyppisiä yksiköitä ilman mitään synergioita. Pahin uusista ehdotuksista on Geodeettisen laitoksen liittäminen Maanmittauslaitokseen. Laitokset edustavat aivan erityyppistä toimintakulttuuria, eikä tuhansistakaan selvityssivuista ole pystytty esittämään yhtä ainutta hyötyä tai säästöä. Haittoja tutkimukselle koituu kyllä paljon. Ilmeisesti yksikään kansanedustaja ei ole perehtynyt näihin perusteluihin, kun lähetekeskustelu meni läpihuutojuttuna.

 

Jos tällä kaavalla saa säästöjä aikaiseksi, niin helppoahan tämä maan talouden korjaaminen on. Liitetään seuraavaksi vaikka Tielaitos ja kirkot, tiestähän molemmat puhuu. Taikka oikeuslaitos ja vesilaitos, nehän sopii yhteen samalla lailla kuin tuonti- ja vientikin. Verohallinto voitaisiin liittää vaikka lastenhoitoon. Mitä muuta vielä keksisi?

 

(Yliopistoissa paikkatietoalan koulutusta on jo aikaa alasajettu, ja jos tutkimustakin nyt rappeutetaan, niin ehkä tämänpäiväisissä uutisissa Nokian paikkatietostrategioista on jotakin ilmaa mukana.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat